Magyar Közlekedés Online: GPS alapú fuvarbörze
2012. november 21.

A Lambda-Com Csoport SpedMart néven egyedi igényekre optimalizálható, telematikai adatokon alapuló rendszert fejlesztett, ahol egyedi igényekre szabottan találkozik össze a megbízó és a fuvarfeladatot elvállaló partner.

A magyar tulajdonú multinacionális vállalat fejlesztése óriási minőségi ugrást jelent az eddig a piacon lévő fuvarbörzékhez képest. Mindehhez 47 millió forint uniós támogatást kapott az Új Széchenyi Terv keretében a cégcsoport.

Lambda-Com

Az Európai Unióban kiemelt területnek számít az intelligens közlekedési rendszerek fejlesztése, amelyeknek köszönhetően gyorsabb, rugalmasabb, modernizált és legfőképp biztonságosabb rendszerek születnek. Ennek köszönhetően egyre növekvő számban jönnek létre ezek az ITS rendszerek, közéjük tartozik mostantól a 100 százalékban magyar tulajdonú multinacionális Lambda-Com Csoport SpedMart szolgáltatása is.

Kardos Emese, a SpedMart üzletágvezetője elmondta: „A SpedMart egy exkluzív fuvarbörze, amely olyan többletinformációkat és lehetőségeket tartalmaz, amelyek biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik a fuvarfeladatok interneten keresztül történő szervezését. A partnerek itt egy valós adatokon alapuló, minősített rendszer alapján választhatják ki egymást az igényeiknek megfelelően. A GPS alapú fuvarbörzére csak megbízható, fizetőképes partnerek léphetnek be. A teljes teljesítés ellenőrzés alatt áll, így egy biztonságosabb, átláthatóbb és prémium minőségű fuvarbörze jön létre.”

Az online börze a cégcsoport saját fejlesztésű, telematikai, szállítmányozási biztonságot támogató szolgáltatásán, a WebEye megoldáson alapul, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával valós időben, a nap 24 órájában teszi lehetővé a járművek útvonalának és mozgásának elemzését.

A szolgáltatást igénybe vevő speditőrök a SpedMart révén széles fuvarozói körhöz juttathatják el fuvarfeladataikat, ugyanakkor csak azok a vállalkozások kerülhetnek a rendszerbe, amelyek megfelelnek az előzetes feltételeknek. Fel kell tölteniük céges adataikat és fuvarozói engedélyeiket, a CMR-biztosítási igazolásukat, amelyek egyenként ellenőrzésen esnek át. Továbbá rendelkezniük kell WebEye GPS-es alapú járműkövető egységgel, amelyen keresztül a kiadott fuvarfeladatok kontrollálhatóak a teljes szállítási útvonalon.

A fuvarozók a SpedMart portálon keresztül a speditőrök egyedi fuvarjaihoz szerezhetnek hozzáférést, így már csak üzleti hatékonyságukon múlik, hogyan növelik gépjárműveik kihasználtságát. Ráadásul értesítést is kapnak, amennyiben tevékenységüknek megfelelő fuvarfeladatok kerülnek feltöltésre, így nem kell folyamatosan a számítógép előtt ülve feladatra-megbízásra várniuk. Lehetőség van továbbá a rendszeren keresztül üzleti tárgyalásra, áralkura is. A belső értékelési felületen a partnerek értékelik egymást, így a jövőbeli megbízások esetén tulajdonképpen reklámfelületet is jelent, ha valaki jó szolgáltatást nyújtott.

„A bizalom felértékelődése a szállítmányozási, logisztikai szektorban is intenzíven érezhető. Az elmúlt években nagyon sokan megégették magukat, mert nem megfelelő partnert választottak a fuvarfeladatok ellátására, mindez pedig komoly anyagi károkat és bevételkiesést eredményezett. Érezhető az a trend, hogy sokan már inkább nem vállalnak el egy-egy feladatot, mert nem biztosak abban, hogy megfelelő partnert találnak ehhez, így inkább nem kockáztatnak. Régóta terveztük, hogy erre a problémára megoldást találjunk, az pedig külön öröm, hogy olyan fejlesztéssel tettük mindezt, amely az Európai Unió stratégiai törekvésével egybevág, és ezért uniós pályázati forrást is elnyerhettünk. A szolgáltatás Európa legtöbb országába el fog jutni – mivel jelenleg 14 országban működik leányvállalatunk –, így reméljük, hamarosan sikeres magyar fejlesztésként beszélhetünk majd róla” – tette hozzá Kardos Emese.